ugreszel.pl

Blog ogólnotematyczny

Dom i Ogród

Jaki blat kuchenny wybrać?

Remont kuchni, kojarzy się przede wszystkim z wielkim planowaniem aranżacji, wyborem odpowiednich talerzy czy sprzętu agd. Niezwykle ważne jest, aby w tym całym zafascynowaniu nie stracić zdrowego rozsądku i nie zapominać o kluczowej kwestii wybieranych rzeczy – a mianowicie funkcjonalności. Szczególnie w kuchni jest to bardzo istotne. Blat to przedmiot, z którego będziemy korzystać niemalże codziennie, przez co musi być ona na prawdę przemyślany i wytrzymały.

Blaty kuchenne jaki wybrać?

Blat kuchenny z laminatu

Laminat to najczęściej wybierane tworzywo do tego typu konstrukcji, jest to spowodowane przede wszystkim niską ceną. Jego podstawą jest płyta wiórowa, pokryta warstwa laminatu. Należy jednak pamiętać, aby nie kłaść na nim bardzo rozgrzanych przedmiotów – może spowodować to pozostawienie nieodwracalnego śladu, a co za tym idzie, zniszczenie blatu. Woda to także czynnik, który po dłuższym czasie może spowodować wybrzuszenie warstwy blatu. Jednak, dzięki niskiej cenie, swobodnie może być wymieniany co kilka lat. Dużym plusem tego rozwiązania jest także nieograniczony wybór wzorów i kolorów pokrycia blatu.

Blat kuchenny drewniany

Decydując się na drewniany blat, mamy do wyboru lite drewno lub tak zwane klepki – czyli drewno klejone. Ta druga pozycja jest zdecydowanie częściej wybierana, to przede wszystkim wytrzymalsza i tańsza opcja. Największą zaletą drewnianych blatów jest przede wszystkim ich wygląd, często wybierane są do wiejskiego czy skandynawskiego stylu pomieszczenia. Pozostała część kuchni, może być pozostawiona w minimalistycznym stylu, ponieważ zdecydowanie największą uwagę i tak przykuje takowy blat. Niestety, niezwykle szybko się rysuje. Jednak, można go w prosty sposób naprawić własnymi siłami, wystarczy odpowiednia szlifierka i odrobiona lakieru. Niezwykle istotne jest, aby został on zaimpregnowany, a w miarę możliwości jak najszybciej usuwać z jego powierzchni kłopotliwe produkty, jak: rozlane wino, sok z buraka czy cytryny.

Blat kuchenny z marmuru

Blat z marmuru to z pewnością coś, o czym marzy duża rzesza kobiet. Posiada on przede wszystkim walory estetyczne, jest on wykonany z naturalnego kamienia, dzięki czemu każdy z blatów będzie indywidualny i niepowtarzalny. Niestety, coraz rzadziej jest on wybierany do kuchni. Dzieje się tak za sprawą jego niewielkiej odporności na zabrudzenia. Pomimo zaimpregnowania takowego blatu, trzeba bardzo uważać na wszelkie pozostałości po jedzeniu. Do tego dochodzi także dość wysoka cena marmuru, to z praktycznego punktu widzenia zdecydowanie najmniej korzystna opcja.

Blat kuchenny z granitu

To zdecydowanie najlepszy wybór, jeśli chcemy zdecydować się na blat z naturalnego kamienia. Granit jest niezwykle efektywny i elegancki, doda szyku niemalże każdemu, nawet minimalistycznemu wnętrzu. Ogromna zaletą tego kamienia jest fakt, iż w porównaniu do wyżej wymienionych tworzyw naturalnych – jest on w pełni odporny na zabrudzenia. Co warto zaznaczyć, jest on także odporny na wszelkie cięcia, dzięki czemu nie ma możliwości pozostawienia na nim śladów po nożu.